גרמניה, המעצמה הכלכלית של אירופה, חוותה התכווצות בכלכלתה לראשונה מאז החלה מגפת Covid-19. המשרד הסטטיסטי הפדרלי של גרמניה (Destatis) חשף ירידה של 0.3% בתוצר המקומי הגולמי (תמ"ג) לשנת 2023 בהשוואה לשנה הקודמת. ירידה זו מסמלת שלב מאתגר עבור האומה, המסומן במשברים מרובים, כפי שהצהירה נשיאת דסטטיס, רות ברנד.
האינפלציה, על אף שמראה סימני הקלה, ממשיכה להפעיל לחץ על המשק עם מחירים גבוהים מתמשכים. גורמים כמו עליית ריבית והפחתה בביקושים המקומיים והזרים תרמו עוד יותר להאטה הכלכלית. ברבעון האחרון של 2023 נרשמה ירידה של 0.3% בתוצר, תוך הימנעות בקושי ממיתון, המאופיין בשני רבעונים רצופים של ירידה בתוצר.
מצב זה בגרמניה מטיל צל על אזור האירו הרחב יותר, לאור מעמדה של גרמניה כגדולה מבין 20 הכלכלות באזור. סקר של הפורום הכלכלי העולמי (WEF), במקביל לפגישתו השנתית בדאבוס, שוויץ, משקף תחזית עגומה, כאשר רוב הכלכלנים חוזים צמיחה חלשה לאירופה בשנת 2024 וירידה כלכלית עולמית פוטנציאלית.
ניתן לייחס את הירידה בתוצר של גרמניה למאבקים ספציפיים למגזר, במיוחד בתחום הייצור העצום שלה. אתגרים כמו צמצום הביקוש הסיני, עלויות אנרגיה גבוהות והעלאת שיעורי הריבית השפיעו לרעה על מגזר זה. למרות הצמיחה בייצור רכב וייצור ציוד תחבורה, תעשיות הכימיות והמתכת התמודדו עם הפחתות משמעותיות בתפוקה.
התכווצות בייצור התעשייתי וירידה ביצוא מדגישים עוד יותר את הקשיים הללו. גם הוצאות הממשלה ומשקי הבית היו עדים לירידה, כאשר ההוצאה הממשלתית ירדה לראשונה מזה כמעט שני עשורים. ירידה זו נובעת בעיקר מהפסקת יוזמות קוביד-19 במימון המדינה.
בשילוב האתגרים הכלכליים, גרמניה התמודדה עם שיבושים עקב שביתת רכבת לאומית על שכר ושעות עבודה, יחד עם מחאות חקלאים נגד קיצוץ בסבסוד הדלק. אירועים אלה מסמלים התחלה עגומה עבור הכלכלה הגרמנית בשנת 2024. כלכלנים, כולל אנדרו קנינגהם מCapital Economics, צופים המשך תנאי המיתון עם תחזית של תוצר אפס צמיחה לשנת 2024.